utorak, 29 avgust 2023

Pošta Srbije objavila prigodnu poštansku marku povodom jubileja „150 godina metrologije u Srbiji“

Ove godine Ministarstvo privrede i Direkcija za mere i dragocene metale obeležavaju veliki jubilej „150 godina metrologije u Srbiji”.
Narodna skupština Кneževine Srbije izglasala je, još 1. decembra 1873. godine, Zakon o merama, čime je u Srbiji zvanično prihvaćen decimalni metarski sistem i obrazovano Odeljenje mera pri Ministarstvu finansija sa zadatkom da se stara o kontroli mera i poređenju pramera. Istorijsko nasleđe Odeljenja mera Кneževine Srbije danas čuva Direkcija za mere i dragocene metale.
Povodom ovog značajnog jubileja, Pošta Srbije objavila je emisiju prigodnih poštanskih maraka, kao i koverte, sa motivima prvih etalona Кneževine Srbije.
Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, ima značajnu ulogu u promociji vrednosti, ideja i nasleđa, te se njeni motivi biraju sa posebnom pažnjom.
Motivi prikazani na marki predstavljaju prve etalone Кneževine Srbije – prototip tega od kilograma sačinjen od pozlaćenog mesinga, koji je nabavljen 1880. godine i prototip metra, od legure platine i iridijuma, sa rednim brojem 30, izliven u prvoj seriji prototipova 1889. godine.
Motivi prikazani na koverti predstavljaju etalon mase 1 kg sa rednim brojem 33, koji je Кneževina Srbija dobila nakon potpisivanja „Metarske konvencije” i kubator, uređaj koji je služio za pregled i baždarenje buradi i kaca.
Pozadina marke i koverte prikazuje sertifikat Međunarodnog biroa za mere kojim se potvrđuje da je Кneževina Srbija dobila prototip kilogramskog tega sa rednim brojem 11.
Ovim idejnim rešenjem specijalne kolekcionarske edicije obezbeđeno je mesto u istoriji srpske filatelije, na kojem će vizuelno ostati sačuvani prvi etaloni Кneževine Srbije, kao i trag obeležavanja ovog velikog jubileja.

No Internet Connection